Заподозрян в радикализация имам от Испания е бил в Белгия до 2016 г.

Има подозрения, че той е радикализирал десетина млади мъже, които са били заедно с него в терористичната клетка, заподозряна за атентатите в Каталуния

Имамът Абделбаки ас Сати, заподозрян за участие в атентатите в Каталуния в четвъртък, е прекарал в предградието на Брюксел Махелен от януари до март 2016 г., каза пред Франс прес кметът на община Махелен Ханс Бонте.
Кметът потвърди тази информация за имама, съобщена от фламандската обществена телевизия Ве Ер Те.
Имамът, който е на около 50 години, изчезнал миналия вторник. Има подозрения, че той е радикализирал десетина млади мъже, които са били заедно с него в терористичната клетка, заподозряна за атентатите в Каталуния.
Тео Франкен, белгийски държавен секретар в министерството на сигурността и вътрешните работи, отговарящ за миграцията и даването на убежище, заяви в Туитър, че в неговата служба името на имама не е известно. "Той никога не е искал или получавал разрешение за престой в Белгия", написа Франкен.
Белгийската федерална прокуратура изрази готовност да сътрудничи активно при всяко искане за юридическа помощ.
Испански медии съобщиха, че домът на Абделбаки ас Сати в каталунското градче Рипол е бил обискиран вчера. Имамът е бил за кратко в затвора за дребни престъпления. В затвора - от където излязъл през януари 2012 г. - имамът общувал със затворници, свързани с ислямистките атентати в Мадрид през 2004 г. В тях загинаха 191 души.
Белгия и конкретно брюкселската община Моленбек са обвинявани, че са един от развъдниците на международния джихадизъм, напомня АФП.