Ескадрен миноносец "Джон С. Маккейн" се е сблъскал с танкер, 10 моряци са в неизвестност

Ракетният разрушител (ескадрен миноносец) "Джон С. Маккейн" се е сблъскал с танкера "Алник Ем Си" (Alnic MC) на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур

Десет моряци са в неизвестност и петима са ранени, след като днес американски боен кораб се сблъска с търговски кораб източно от Сингапур, в Малакския проток, съобщиха ВМС на САЩ, цитирани от световните агенции.
Ракетният разрушител (ескадрен миноносец) "Джон С. Маккейн" се е сблъскал с танкера "Алник Ем Си" (Alnic MC) на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур. Според първоначалната информация американският боен кораб е получил повреда на борда, но продължава да плава на собствен ход, съобщиха ВМС на САЩ.
Според съобщението, поместено на сайта на командването на седми (тихоокеански) американски флот, "в ход е издирвателно-спасителна операция в координация с местните власти". Участват влекачи от Сингапур, бойният кораб от флота на Сингапур "Галант", хеликоптери и полицейският кораб на сингапурската брегова охрана "Баскинг шарк", както и хеликоптери Ем Ви "Оспри" и Ес Ейч-60 "Си хок" от американския боен кораб "Америка".
"Алник Ем Си" е 183-метров петролен танкер, плаващ под либерийски флаг, с водоизместимост 50 760 тона. Според данните от наблюдението на корабоплаването той е бил с баласт, сиреч не е бил пълен с товар.
Инцидентът е станал днес в 05,24 ч. местно време (21,24 ч. по Гринуич в неделя) на 10-20 км от източния бряг на полуостров Пенгеранг, щата Джохор, Малайзия.


Американският кораб е кръстен на Джон Сидни Маккейн старши и Джон Сидни Маккейн младши, и двамата адмирали от воения флот на САЩ - дядото и бащата на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той изпрати туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на спасителните екипи.
Същият американски кораб на 10 август се приближи до един от изкуствените острови, построени от Пекин в Южнокитайско море. Той се доближи на шест морски мили от рифа Мисчийф, част от спорния архипелаг Спратли.
Това е вторият инцидент с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца.
Миналата седмица ВМС съобщиха, че са отстранени от длъжност трима старши офицери от ескадрения миноносец "Фицджералд", който едва не потъна край бреговете на Япония, след като беше блъснат от филипински контейнеровоз. Тогава загинаха седем американски моряци.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"