Трансграничен маратон "Via Pontica" ще увлече любители на дългото бягане по Северното Черноморие

Вече са се записали над 130 участници от България и Румъния

Трансграничен маратон "Via Pontica" ще увлече любители на дългото бягане по Северното Черноморие, съобщават от община Шабла, с чиято подкрепа клуб "Зелена стъпка" организира събитието.
Второто издание на състезанието ще стартира на 3 септември на Северния плаж край село Крапец. Бегачите ще тръгнат по черните пътища край морето и Дуранкулашкото езеро, ще преминат границата с Румъния, за да достигнат до село Вама Веке, което събира млади хора - почитатели на музиката, и има славата на румънския Уудсток. Последната точка на румънска територия е селището Втори май. Оттам маратонците ще се отправят обратно към Крапец.
Вече са се записали над 130 участници от България и Румъния, които споделят идеята маратонът да бъде празник на свободното движение, на Европа без граници, посочват организаторите. Дистанциите в бягането са три: 42 километра - отиване до Румъния и връщане в България, 21 километра - старт в Румъния и надпревара до България, и 13 километра, които ще бъдат пробягани само на българска територия. Деца също могат да изпитат силите си по Пътя на птиците в разстояние на два километра. Най-издръжливите маратонци ще бъдат наградени, а Васко Кръпката и "Подуене Блус Бенд" ще поздравят първенците и публиката.