В шест училища в община Тервел ще има маломерни и слети паралелки

През новата учебна година

В шест училища в община Тервел през новата учебна година ще бъдат сформирани слети и маломерни паралелки заради недостиг на повече от 140 деца за покриване на стандарта. Общинският съвет ще реши на предстоящото си заседание в края на август как да бъде организирано обучението, съобщава БТА.
Кметската управа предлага да бъдат сформирани 26 маломерни паралелки и две маломерни предучилищни групи, както и пет слети паралелки. По-малко деца ще има в първи, втори, пети, шести и седми клас в основно училище "Паисий Хилендарски" в село Безмер. В обединеното училище "Д-р Петър Берон" в село Коларци общо 16 второкласници и третокласници ще учат в слята паралелка.
В останалите класове в училището учениците също ще бъдат под норматива. В една класна стая ще бъдат обучавани първокласници и третокласници в началното училище "Христо Ботев" в село Каблешково, където не достигат деца и за втори и четвърти клас. Тенденцията на намаляване на учениците в общината през новата учебна година засяга и основните училища в селата Зърнево, Орляк и Нова Камена.