Иван да е под родитески наздор, не в ареста, иска защитата на 15-годишния

Невръстни деца плашат с убийство роднините му във Фейсбук

Адвокатът на 15-годишния Иван Иванов, обвинен за убийството на Никол Йончева (на 11 години) внесе искане за освобождаване на момчето от ареста и оставен под родителски надзор.  Молбата e отправена до Бургаския апелативен съд и ще бъде разгледана в началото на следващата седмица. Защитата на Иван е поета нов адвокат – Стоян Иванов, след като роднините на задържания се отказаха от служебния- Камен Кънев.
В сряда Окръжният съд в Бургас наложи постоянен арест за Иван, но според новия му адвокат имало достатъчно основания за изменение на мярката за неотклонение. Юристът твърди, че в кориците на разследването вече е приложен документ, който удостоверява, че обвиняемият е с умствена изостаналост, но вменяем ли е той и може ли да носи отговорност за действията си, ще стане ясно след изготвянето на назначената психиатрична експертиза.

Никол Йончева бе убита с кухненски нож в асансьора на блок 108 в комплекс „Меден рудник“. Престъплението бе извършено на 20 август. Ден по-късно полицията арестува Иван и срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 116 от НК. Тъй като задържаният е непълнолетен, в случай че бъде признат за виновен, ще получи редуцирана присъда до 10 години затвор. /Източник: Дарик Бургас