Радев: Демонстрираме ясно, че гледаме изключително отговорно на отношенията с Франция

Отношенията ни с Франция имат стратегически характер и придобиват все по-голямо значение

Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде Агенция „Фокус“.

„Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев.

„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

"Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната", заяви президентът Радев.

„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси - европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа", каза още държавният глава.