Министър Цачева се срещна с австрийския си колега Волфранг Брандщетер

Тя запозна колегата с един от приоритетите в управленската програма на правителството - антикорупционния закон

Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфранг Брандщетер.

"Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е общ проблем", заяви г-н Брандщетер.

Сред обсъдените теми бяха основните акценти по време на Председателството на Тройката. Република Австрия поема ротационно след България Председателството на ЕС.  

"Бих искала да изразя своето задоволство от експертното сътрудничество и обмяната на опит при подготовката на Програмата в рамките на проведените срещи между нашите експерти в Талин и София. През средата на м.юли беше приет и проект на Програма на Българско председателство за приоритетите в различните области, като окончателният й вариант ще е готов в края на годината. Радвам се за възможността да обсъдим актуалните теми в област „Правосъдие“ и приоритетите на Министерството на правосъдието по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Цачева. Тя запозна колегата си с трите основни приоритета по време на Българското Председателство.

"Ще се стремим по време на Българското председателство да получим подкрепата на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между приоритетите на нашето председателство и общия интерес на Съюза", обясни още министър Цачева.

Министър Цачева запозна колегата с един от приоритетите в управленската програма на правителството - антикорупционния закон.

"Знам какво постигна България в последните години и смятам, че страната ви трябва да бъде подкрепяна. Виждам как работите и знам, че усилията ще бъдат възнаградени. Ще продължим да подкрепяме усилията на България във всички сфери", категоричен беше министър Брандщетер. Акцент в разговора между двамата министри беше и условията в местата за лишаване от свобода, както и трансфера на осъдени лица.

Министър Цачева запозна колегата си г-н Брандщетер с проекта за нов затвор край София, както и с нововъведенията в останалите места за лишаване от свобода в нашата страна.

По-късно Министър Цачева и австрийския й колега посетиха затвора Корнеубург, който е един от общо петнадесетте затвора в страната. В него са настанени 266 затворници, като има останали само три свободни места. Охраняват 83-ма надзиратели. На 21 от лишените от свобода са поставени електронни гривни, като общия брой на затворниците с такива устройства в страната е 600.

71 процента от обитателите на Корнеубург са чужденци, като сред тях едва трима българи, 47 са словаци, 21 са сърби, а 30 - румънци. Общо две трети от тях работят като приходите от дейността им са 400 000 евро годишно при обща издръжка на затвора за същия период от 4 млн. евро. Министър Брандщетер приe поканата на министър Цачева да вземе участие в двете конференции, планирани по време на Българското председателство, организирани от Министерство на правосъдието.