Министър Радев: Няма нито един ранен сред населението и сред работещите на терен

"Овладяхме пожарите около нас и сме по-оптимистично настроени", заяви министърът на МВР

Овладяхме пожарите около нас  и сме по-оптимистично настроени. На мястото на Стара Кресна днес имаше пожари в долния край на селото, сега е напрегнато в района на с. Влахи, но като цяло обстановката е добра. Особено важно е да се обърнем към всички, които планират да прекарат уикенда в тези населени места, да се въздържат. Апелираме в събота и неделя района да не се посещава, тъй като не е безопасно, а и в района е необходимо да има свободно движение на пожарните и другите специализирани автомобили. Апел чрез вас към жителите, които са решили да дойдат. Жителите на населените места вече са по къщите си, но продължава контролът на влизането и излизането на тези, които идват през деня. Благодарение на предупреждението, което отправихме по-рано през деня за внимателно преминаване през тунела, който е неосветен, не се допуснаха никакви инциденти. Няма промяна и в пътникопотока по Е-79 засега, надяваме се и утре да е така. Остава апелът минаващите оттам да шофират с повишено внимание. Надяваме се утре сутрин вертолетите отново да помагат там, където няма достъп. Засега нямаме проблеми със състава на терен, който остава между 500 и 600 души. Не се наложи да се възползваме от допълнителна помощ от Министерството на отбраната и на здравеопазването. Логистиката, включително и присъствието на медицинските екипи, са осигурени от областния управител, на когото отново благодаря. Няма нито един ранен, нито сред населението, нито сред работещите на терен, обобщи ситуацията от днес следобед министър Радев.

Началникът на отдел „Национален оперативен център“ при ГДПБЗН Комисар Тошко Бързилов съобщи подробности около оперативните действия по ликвидиране на пожара в Кресненското дефиле. Усилията бяха насочени за спиране на разпространението към населените места. Такъв беше случаят към село Стара Кресна – там огънят беше спрян за кратко време, както и в съседното село, откъдето, след като изведохме хората, пожарът беше напълно локализиран и след това им беше разрешено да се върнат по домовете си. Продължава да е тежка обстановката в южната част в посока село Влахи, където пожарът се развива в борова гора – там днес работиха два хеликоптера, мобилно формирование на армията и екипи на ПБЗН, както и служители на Горското стопанство. Въпреки усилията, които бяха положени, не успяхме да го локализираме на този етап. Към другите населени места огънят беше напълно локализиран, но има отделни“ езици“, които се развиват. Непрекъснато местим техниката, ограничаваме и ликвидираме тези локални огнища, на площ около 9 – 10 000 декара.

Старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР – Благоевград обърна внимание на пътната обстановка, която определи като спокойна в късния следобед, а трафикът - обичаен за петък следобед. Няма задимяване в частта на Е-79 за Кулата, в сила е забраната за тежкотоварни камиони от 16 до 20 часа. С колегите от жандармерията е направена  организация за патрулиране и 24 часа непрекъснато полицейско присъствие в  населените места в района на пожара, за да може при необходимост да се реагира за гарантиране на безопасността на хората.