Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. след промени в данъчния кодекс

Проектът на ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и представителите на фирмите

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане. Става въпрос за предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността (статистическия отчет), да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър. Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които сега изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети без да имат дейност.

Проектът на ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и представителите на фирмите. Така например нововъзникващите дружества ще могат да заявяват доброволна регистрация по ЗДДС, едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се осъществява по облекчена процедура, а фирмите ще си спестят посещението и в две институции.

С проекта на ДОПК се предлага също да отпадне и задължението при регистрация по Закона за данък върху добавената стойност фирмите да представят опис за наличните активи. Предвижда се също така НАП да може да предоставя информация за наличие или липса на задължения на други компетентни органи по служебен път.