Меркел и Шулц влязоха в пореден спор преди изборите

Щулц обвини Меркел, че се е откъснала от действителността по редица обществени въпроси

Двамата основни претенденти за канцлерския пост в Германия – лидерът на Християндемократите и настоящ канцлер Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, влязоха в задочен телевизионен сблъсък месец преди парламентарните избори в страната.

В интервю за телевизия ARD Щулц обвини Меркел, че се е откъснала от действителността по редица обществени въпроси. Според него тя се е опитала и да наложи своите правила по време на единствения телевизионен дебат помежду им, който ще бъде следващата неделя. Той я обвини още, че е злоупотребила с длъжността си за целите на кампанията си, като цитира информация на в. „Шпигел“, според която Меркел е използвала хеликоптери на армията и на полицията, за да посещава провинцията по време на предизборната си кампания.

Лидерът на социалдемократите изрази увереност, че може да спечели предизборната надпревара, като припомни, че според допитване на „Шпигел“ 46 процента от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват.

В интервю за CDF, Меркел от своя страна заяви, че иска да продължи да управлява Германия, за да съдейства за увеличаване на богатството и сигурността на нейните 82 милиона жители, както и за насърчаване на солидарността между всички слоеве на обществото. Тя се ангажира да работи и за подобряване на образователната система, както и за популяризирането на електрическите автомобили.

Междувременно, според последното социологическо проучване в страната, изготвено от агенция Емнид, коалицията между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, оглавена от Ангела Меркел, води спрямо опонентите си с 15% един месец преди изборите на 24 септември. Блокът е изгубил 1% от рейтинга си, но въпреки това продължава да поддържа внушителна разлика със социалдемократите.