Най-голямо превишение на фини прахови частици е регистрирано в ж. к. „Дружба“

Животът

29-08-2017, 11:23

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

От ИАОС уточняват, че превишаването на нормата за фини прахови частици има сезонен характер

Най-много превишения на нормата за фини прахови частици в София са регистрирани в измервателната станция в ж. к. "Дружба". Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Превишения не са засичани единствено на Копитото.

На територията на Столична община има 6 автоматични измервателни станции (АИС) за контрол на качеството на атмосферния въздух - в ж.к. „Дружба“, „Надежда“, „Младост“, „Хиподрума“, „Павлово“ и Копитото.

От ИАОС уточняват, че превишаването на нормата за фини прахови частици има сезонен характер - вследствие на транспортът и битовите изгаряния в домакинствата през студените месеци, в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия като мъгла, безветрие и температурна инверсия, нивата на фини прахови частици се покачват и често пъти нормата е превишена. Заради това с понижаване на температурата на въздуха през предстоящите есенни и зимни месеци се очаква да се повишават нивата на фини прахови частици в столицата до 10µm.

През последните 3 дни в София не се отчетени превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух по всички контролирани атмосферни замърсители.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен