Шиндзо Абе: Япония и САЩ се договориха да увеличат и засилят натиска над Северна Корея

Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над Япония и падна във водите на Тихия океан

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание тази вечер заради изстреляната от Северна Корея ракета. Заседанието е по искане на Япония и Съединените щати. Двете страни настояват за по-тежки санкции срещу Пхенян. Севернокорейската ракета прелетя над Япония и падна във водите на Тихия океан. Русия заяви, че е обезпокоена, а Китай призова към сдържаност.
Японският премиер Шиндзо Абе нарече изстреляната от Северна Корея ракета „безпрецедентна“ заплаха.
Смята се, че за първи път балистична ракета минава над японска територия. Ракетата прелетя над северната част на Япония над остров Хокайдо, разпадна се на три части и падна в Тихия океан. Токио не съобщава за щети. Япония обаче иска по-голям натиск срещу Пхенян.
Шиндзо Абе, премиер на Япония: Япония и Съединените щати се договориха да увеличат и засилят натиска над Северна Корея.
Ракетата беше изстреляна в момент, когато японските военновъздушни сили участват в обучение, свързано със системата за антибалистични ракети ПАК 3. То се провежда в американската база Йокота в японската столица. Съвместни учения има на остров Хокайдо.
Южна Корея също реагира остро.

Рох Дже Чеун II, генерален щаб на Южна Корея: Предупреждаваме Северна Корея да спре с провокациите, в противен случай ще получи силен отговор от нашите военни.
Според спeциалисти ракетата е прелетяла на 550 метра височина - по-ниско отколкото повечето от предишните. Японската противовъздушна отбрана не е направила опит да а я свали. Жителите на Хокайдо са отишли в убежища. Японското министерство на отбраната смята, че ракета като днешната може да стигне до американския остров Гуам.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"