Кметът Панов и министър Красимир Вълчев откриха национална среща на образователни експерти

Велико Търново Лайф

30-08-2017, 14:16

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, просветният министър Красимир Вълчев и областният управител проф. Любомира Попова откриха национална среща на регионалните управления по образованието в България. Своеобразен домакин на дискусията бе РУО – В. Търново, оглавявано от инж. Розалия Личева. Форумът се проведе в Арбанаси и засегна теми, свързани с изминалата и предстоящата нова учебна година, реформите в сферата на образованието, механизма за задържане на ученици и др.

„Община Велико Търново е пример за добра, синхронизирана работа както с регионалното управление по образованието, така също с директорите на учебните заведения, с областната управа и с изпълнителната власт. Полагаме всички усилия за подобряване на материалната база, а учебните планове непрекъснато биват адаптирани съобразно нуждите на пазара на труда. Велико Търново е пример за реално работеща връзка между образованието и бизнеса. Вярвам, че днешната среща ще ви даде възможност да споделите различни казуси и да намерите адекватни решения, да обмените опит и практики помежду си“, каза Даниел Панов по време на откриването.

Кметът на Велико Търново подчерта, че правителството на България, оглавявано от премиера Бойко Борисов, доказва, че образованието действително е изведено като национален приоритет. „От историята знаем, че при великия държавник Стефан Стамболов този тип политика води до успехи във всеки един сектор“, аргументира се Даниел Панов. Той препоръча на експертите да обсъдят мерки за насърчаване на връзката образование – бизнес, въвеждане на електронни дневници и др.

По време на форума министър Красимир Вълчев постави акцент върху прилагането на новия механизъм за задържане на ученици в класните стаи и мерките, свързани с него. Добра новина за общините е и предстоящата реализация на проекти за подобряване на учебните бази, заложени в интегрираните планове за градско развитие.