Един общ превоз намалява трафика и замърсяването на въздуха от 15 автомобила

Европейската седмица на мобилността - 16-22 септември 2017 г., е с мотото „Заедно стигаме по-далеч“

Използването на споделената мобилност може да окаже положително въздействие върху градовете и затова е един от акцентите на „Европейската седмица на мобилността 2017“. Тази година предстои тя да се проведе в периода 16-22 септември. Според проучванията на инициаторите от Европейската комисия и техните партньори всяка обща кола намалява трафика с приблизително 15 лични автомобила, а от там и замърсяването на въздуха в големите градове.
Чрез използването на общи превозни средства можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Споделянето позволява и да смесваме видовете транспорт по-лесно. Шофиране, колоездене, обществен транспорт – всичко е възможно, когато споделяме. Затова информационната кампания през 2017 г. е на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. Тъй като качеството на атмосферния въздух е един от приоритетите, обявени от Министерството на околната среда и водите в периода 2017-2021 г., България подкрепя още по-активно инициативата на ЕК.
МОСВ е национален координатор на кампанията у нас. В подкрепа на общините като координатори по места се включват Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Срокът за регистрация на общините за участие в кампанията продължава до 16 септември. РИОСВ организира срещите с представителите на общините до 1 септември (петък), за да бъдат подпомогнати за извършване на регистрацията.
Регистрацията вече е възможна и на български език чрез линка за директен достъп - тук, или чрез българския сайт на кампанията: www.mobilityweekbg.com (който препраща до регистрационната форма и има подробни указания и информация).
Клип с разяснителна информация.

Подробности може да откриете и на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда - http://eea.government.bg/bg/press-center/evropeiska_sedmica_mobilnostta_2017.
Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ дава възможност и насърчава местната власт да въвежда и подкрепя мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен начин на придвижване, различен от автомобилния. Апелира към хората да помислят за какво всъщност са нашите градски улици и да се запознаят с конкретни решения за справяне с предизвикателства като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, ПТП и здравословните проблеми. Цялостната кампания се подкрепя от Генералните дирекции на ЕК „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“.