Цачева: Искаме антикорупционният закон да бъде приет до края на тази сесия

Целта на Законопроекта за противодействие на корупцията е да се защитят интересите на обществото

Амбицията на правителството е Законопроектът за противодействие на корупцията да бъде приет до края на тази законодателна сесия, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обсъждането на Проекта за Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в Народното събрание.

„С този закон се стремим да изпълним препоръката от Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка да се предложи приемането на нова нормативна уредба, с която да се създаде ефективен орган за борба с корупцията“, заяви тя.

„Законопроектът бе изработен от работна група с широк състав, взето е мнението на магистрати, неправителствени организации и експерти в тази област“, обясни министър Цачева, цитирана от Фокус.

„Целта на днешната среща е отново да се чуят позициите на представителите на различни институции, за да бъдем максимално близо до варианта, в който ще бъде внесен в Министерски съвет и предложен на вниманието на народните представители“, посочи тя.

„Интересът е изключително голям, българското общество очаква финализиране на този процес“, заяви Цецка Цачева.

"Целта на Законопроекта за противодействие на корупцията е да се защитят интересите на обществото, а това се постига с ефективно противодействие на корупцията", каза Цачева.

„Цел е и създаването на гаранция, че лицата, заемащи публични длъжности, изпълняват задълженията си честно и почтено“, заяви тя и допълни, че сред целите на законопроекта е и прекратяването на възможността за незаконно придобиване на имущество.

„Със законопроекта се създава нов единен независим антикорупционен орган, който ще бъде независим постоянно действащ орган за осъществяване на политиката по противодействие на корупцията“, обясни Цецка Цачева и допълни, че комисията ще се състои от петима членове с най-малко 10 години професионален стаж.

„Председателят на комисията се избира по предложение на Народното събрание. Заместник-председателите и членовете се избират от Народното събрание по предложение на председателя на комисията“, уточни министърът.

„В обсъждането до момента има различни предложения в този орган да бъдат излъчени представители на различни власти, в това число и на съдебната власт. На този етап считаме, че няма как представител на съдебна власт да подлежи на контрол от народните представители, влизаме в разрез с Конституцията. Но всички предложения ще бъдат подложени на обсъждане“, каза още Цецка Цачева.