Топ специалисти от чужбина пристигат у нас с безплатни консултации за деца с онкозаболявания

Животът

04-09-2017, 12:18

Снимка:

po-zdravidnes.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обществен съвет ще координира проверките за двоен стандарт на храните

Поради общия характер на симптомите, диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача

Един от най-авторитетните лекари в областта на детската онкология и хематология в Турция, проф. д-р Хилми Апак, ще гостува в България на 16 септември. Топ специалистът с повече от 25 години опит в лечението на рак при деца е известен далеч извън границите на родината си със стотиците успешно лекувани малки пациенти, включително и от България.
Заедно с колегата си доц. д-р Исмаил Гьонен ще консултира безплатно пациенти в София. Двамата пристигат у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.
Ракът при децата се среща рядко и е различен от този при възрастните, посочва проф. Хилми Апак. В около 30% от всички случаи на рак в детска възраст става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака, следвани от невробластоми, лимфоми и саркоми.
И въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромният процент от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм. Детският организъм е изумителен. Той може да се лекува много по-бързо в сравнение с тялото на възрастен човек, казва проф. Хилми Апак.
Специалистът съветва родителите да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Но подчертава, че появата на подобно оплакване не бива да предизвиква паника, защото то може да е признак за много състояния, повечето от които са безобидни. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение в такъв случай.
Желаещите да се запишат за безплатна консултация в София с проф. Хилми Апак и педиатъра доц. Исмаил Гьонен могат да се обадят на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.