МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година

Политика

04-09-2017, 18:46

Снимка:

Пресцентър МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Най-ценното за една държава е да има производство (видео)

Днес силовото ведомство публикува проект на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства

МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година, заяви за "По света и у нас" зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Промените са заложени в поправките на закона за МВР, които вече са внесени за обсъждане в парламента. Днес силовото ведомство публикува проект на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства.
По 25 стотинки на час ще получават полицаите при нощни дежурства, 10 стотинки когато са на разположение и двоен надник, ако работят на официални празници. Това предвижда проекта на заповед за изплащане на извънреден труд, публикувана за обществено обсъждане. Ръководството на МВР предлага тези суми да се актуализират ежегодно. 

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: "Това е и едно своеобразно продължение на таза политика, която предприе това ръководство всички важни въпроси, касаещи социални права на служителите, да бъдат обсъждани в рамките на съвета за социално партньорство. От друга страна, да се съобразим и с гласувания бюджет всяка година."
Ципов припомни, че през тази година на два пъти са се увеличили възнагражденията за специфични дейности и за постигнати резултати. През следващата седмица ще приключи и изплащането на парите за униформено облекло, които бяха спрени между 2011 и 2015 г, и бяха в основата на полицейските протести.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: Сумата, която ще бъде изплатена на служителите е от порядъка на близо 17,5 млн. лв., а по останалите две възнаграждения сумите, с които са се увеличили техния размер е от порядъка на между 10 и 11 млн. Нещо, което смятаме политическото ръководство за свой успех, че успяхме да осигурим тези средства".
От полицейския синдикат завиха, че през следващата седмица ще обявят дали са съгласни с предложените разчети от МВР за допълнителен труд. На този фон, продължават полицейските протести - днес своите искания поставят униформените от Смолян.