Първите три детски ясли в Пловдив с видео наблюдение са в „Централен”

Мисия Пловдив

05-09-2017, 12:13

Снимка:

район „Централен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общината поема разходите за монтажа

Идеята да има видеонаблюдение на детските заведения в район „Централен” е на кмета Георги Стаменов. Монтирането на системата за видеонаблюдение цели повишаване сигурността за децата и техните родители. За реализацията кметът Стаменов привлича частен партньор. Общината поема разходите за монтажа. 

На 04.09.2017г. район „Централен“ в партньорство с фирма „Анди“ монтира общо 21 камери за видео наблюдение в три от общо четирите детски ясли на територията на района: детска ясла 18 – „Вълшебно детство“, детска ясла 10 – „Детска ясла на мечтите“, детска ясла 30 – „Приказен свят“. Камерите са монтирани с цел наблюдение на случващото се в детските ясли и контрол на поведението на работещите и посетителите. Директорът на всяка детска ясла има достъп до монитора, който предава на живо видео от камерите в детските заведения. Техниката на стойност 3560лв., дарение от фирма „Анди“, дава възможност случващото се в детските заведения да бъде не само наблюдавано, но и преглеждано с минала дата.  

„Бих желал всеки родител да бъде спокоен за сигурността на своето дете, което прекарва цял ден в детската ясла. Същевременно това е жест и към служителите на яслите, които поемат отговорност за децата докато родителите им са на работа.“, коментира Георги Стаменов. При приключване на монтажа на техниката той лично посети детските ясли в района. „Родителите веднага забелязаха монтираните камери. Реакцията им е позитивна. За мен и колегите ми придобивката може да бъде само от полза и улеснение в работата.“, споделя Румяна Петрова, директор на детска ясла 10 – „Детска ясла на мечтите“. 

При монтажа на камерите районната администрация се съобразява с правилата за лично пространство и етика: камерите са разположени в коридори, стълбища, приемни. Няма монтирано видео наблюдение в спални и игрални помещения.