Ева Майдел: Нужен е баланс между дигиталната икономика и опазването на информацията ни онлайн

Еврокомисията предложи потребителите сами да решават чрез настройките на интернет браузъра си каква информация за тях може да се събира

“Вярвам, че балансът между дигиталната икономика и поверителността на съобщенията ни онлайн може да се намери” заяви българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време заседанието на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (ИМКО).
 
Ева Майдел е отговорна за съставянето на становището на Комисията ИМКО по предложения от Еврокомисията Регламент относно зачитането на личния живот и защитата на личните данни в електронните съобщения. Проектозаконът предизвиква разгорещени дебати сред политическите групи, неправителствения сектор и бизнеса, тъй като засяга как, защо и до каква степен трети страни могат да обработват информацията онлайн.
 
Регламентът за онлайн поверителността трябва да регулира въпросa с „бисквитките“, които се използват от мобилни приложения и уебсайтове с цел профилиране на потребителите, таргетиране на реклами и много други. Еврокомисията предложи потребителите сами да решават чрез настройките на интернет браузъра си каква информация за тях може да се събира. Това обаче е възможно да предизвика трудности за уебсайтовете да предлагат персонализирано съдържание и интерфейс за абонатите си, тъй като ще ограничи значително възможностите за комуникация с абонатите им.
 
Намаляването на обема от данни, който се споделя онлайн, ще има пряко отражение върху бизнеса, който оперира с т. нар. големи данни (big data) и Интернет на нещата. „Важно е данните ни да са защитени, за да увеличим общественото доверие в дигиталната икономика, но не е правилно да спираме развитието на дигиталната икономика чрез тежки регламенти. Трябва да намерим компромис между потребителските очаквания и това какво може да предложи пазарът и бизнесът“, заяви българският евродепутат Ева Майдел.