САЩ ще продава най-модерните си оръжия на Япония и Южна Корея

През периода от 2010 до 2016 г. Сеул закупил американска военна техника за близо 5 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че разрешава на Япония и Южна Корея да закупят значително по-голямо количество от най-модерните американски оръжия заради растящото напрежение със Северна Корея, която извърши неотдавна шести ядрен опит, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
САЩ обмислят редица варианти на военни, икономически и дипломатически реакции след опита.
Засега Тръмп не е уточнил за какви видове оръжия става дума, отбелязва АФП.
Президентът на САЩ спомена темата за продажба на оръжия снощи в телефонен разговор с южнокорейския си колега Мун Дже-ин. "Президентът Тръмп даде принципно съгласие Южна Корея да купи от САЩ военна техника и оръжия на стойност няколко милиарда долара", съобщи Белият дом, без да уточни какви оръжия са били обсъждани.
По предложение на Южна Корея Тръмп е одобрил принципно и отмяната на ограниченията върху бойния заряд на продаваните на Южна Корея ракети, съобщава ТАСС.
През периода от 2010 до 2016 г. Сеул закупил американска военна техника за близо 5 милиарда долара, според изчисленията на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от АФП. Япония също е голям клиент на американската оръжейна промишленост.
САЩ, европейските им съюзници и Япония обявиха вчера, че преговарят за нови строги санкции на ООН срещу Северна Корея. Все още не е ясно каква позиция ще заемат Москва и Пекин, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва АФП.