Главчев: 6 септември е една от най–светлите дати от Новата история за България

Политиците и всички държавни институции трябва да обединят сили, за да постигнат реални успехи в борбата с корупцията

Шести септември е една от най–светлите дати от Новата история за България. Това коментира за Агенция “Фокус“ председателят на НС Димитър Главчев по повод 132-рата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По думите му в онези паметни дни, всенародният дух и общата воля и енергия намират най–ярката си изява.

Димитър Главчев добави, че е редно сегашните политици да взимат пример от тогавашните, особено когато става дума за единство и национална кауза:

„Три са били основните принципи от които са се ръководили тогава българските политици – единство, държавност и самостоятелност. Неслучайно е написано „Съединението прави силата“, а пък Стефан Стамболов допълва, че „силата създава Независимостта“. Така че водейки се от тези принципи, можем да движим и България напред днешните политици. Не се получава и само с политиците, трябва всички българи да сме обединени, но очевидно е, че политиците трябва да дават пример. Днес има предизвикателства пред нас свързани с общия ни Европейски дом. Това единство ще даде тласък и на по–доброто ни икономическо развитие, което пък ще повиши доходите на всички, както и по–добрият начин на живот и сигурността на гражданите“, коментира Димитър Главчев.

Той каза още, че политиците и всички държавни институции трябва да обединят сили, за да постигнат реални успехи в борбата с корупцията. Според председателят на НС, пример за национално обединение днес е договорът между България и Македония за добросъседство и сътрудничество.