Цачева: Целта е да има антикорупционен закон до края на годината

Философията в двата законопроекта е различна

"Няма „чадър” над Лазар Влайков, с чието оръжие беше убит човек по време на детски рожден ден, а ГЕРБ е реагирала веднага, като го е изключила от редиците си вчера и го е посъветвала да напусне общинския съвет на Септември, на който Влайков беше председател", заяви в ефира на бТВ правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя обаче не коментира предишните отстранявания на Влайков от ГЕРБ, тъй като нямала информация за тях и можела да говори само за този случай от последните дни. "Няма как да знаем за всеки конкретен случай във всяко село, представя се свидетелство за съдимост, което е било чисто", посочи още Цачева.

"Върховенството на правото гарантира справедливост, а това означава и липса на страх у гражданите", каза още Цачева. „Наша цел, наш ангажимент е да се преодолее този страх у гражданите, което означава работещи държавни институции. Това е сравнително некратък процес, нещо, което не е по силите само на една власт”, посочи тя.

„Октомври, ноември и декември е време за съдържателни дебати, така че в края на годината да имаме антикорупционен закон”, добави Цачева. "Философията в двата законопроекта (вторият е на БСП) е различна и двата не могат да минат под общ знаменател", каза още Цачева.

По думите ѝ гражданите искат да няма „хранителна среда” за лица на висока публична позиция, които могат да придобият неправомерно имуществени или неимуществени блага, които не им се следват – това е смисълът на антикорупцията.