Валери Симеонов бе гост на откриването на мемориал на героите от Добричката епопея

Паметникът бе открит тази вечер от кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков

Мемориал на загиналите в Добричката епопея преди 101 години от VI пехотна Бдинска дивизия бе открит снощи от кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков и основния дарител Тони Йорданов. На церемонията край село Козлодуйци присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, депутати, съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, командирът на 68-а бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, областни управители и кметове, заместник-министри, родственици, съобщава БТА.
"Днес отбелязваме 101 години от Добричката епопея. Тук през далечната 1916 година стотици български войници и офицери са загинали на бойните полета за свободата на Добруджа. Пожертвали са живота си, защото усещането за национална принадлежност, за дълг към България е било по-силно и от инстинкта им за живот", каза кметът инж. Тошко Петков.
"Ако всички тези достойни чеда на България не бяха загинали, много от нас нямаше да ни има", каза заместник министър-председателят Валери Симеонов, чийто дядо също се е сражавал край село Козлодуйци. По думите му, епичната тридневна битка, която е приключила в навечерието на 7 септември преди 101 години е била битката за най-великото сражение към този момент - оцеляването на Тутраканската епопея. "Да преклоним глави и да отдадем дължимото на паметта на тези достойни синове на България. По този начин ние доказваме, че когато паметта е жива, и България е жива и България ще пребъде", каза още Валери Симеонов.
"Подвигът на нашите деди и прадеди, загинали на Добруджанския фронт е сравним с подвига на героите от Шипка, от Сливница, от Дойран" каза Тони Йорданов от Мездра. Той е основният дарител за мемориала, осигурил необходимия за изграждането му врачански камък.