МЗХГ: Приключи проверката за заразени с фипронил продукти

26 европейски държави и 19 страни извън ЕС са засегнати от проблема с фипронила

В края на тази седмица трябва да завърши проверката на БАБХ и МЗХГ на всички производители на птичи продукти и яйца за използването на фипронил и други забранени вещества. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за провеждането на политиката по безопасност на храните.
До момента няма констатирани нарушения в тази област. Проверени са били и партидите яйца от Полша поради получена информация за проблем. Взетите проби за наличие на фипронил са отрицателни.
По темата той каза, че сме станали получател на три пратки от Германия до момента. Първата през март, от която са били възбранени съвсем малки количества, намерени на склад и изтеглени от пазара. Втората пратка - от юни, която е 500 кг, е била възбранена на 100 процента. Последната практика е на 1440 кг замразен яйчен меланж. Над 1100 бяха открити на мястото в склада и са възбранени, останалите около 300 кг са вложени в определени производства и в момента се издирват и иземват от пазара, каза министър Поржанов.
По думите му това е явление с криминален характер. Той посочи, че няма опасност за общественото здраве и напомни, че 26 европейски държави и 19 страни извън ЕС са засегнати от проблема с фипронила.
При проверка на цените на едни и същи продукти в различни страни членки на ЕС и в България не бяха констатирани съществени различия - за десет продукта имаше по-високи цени, за останалите частична равнопоставеност или по-ниски цени, обясни министър Порожанов. Той допълни, че е имал разговор с три от търговските вериги за завишени цени. Ще продължаваме да проверяваме ценовите нива, но се надявам те да бъдат регулирани, допълни министърът. Според него въпросът с цените засяга пазарни отношения.
България подкрепя разработването на общоевропейски подход и оценка на действащата правна рамка, за да могат да се вземат решения за справяне с двойното качество, каза министърът и допълни, че без определена нормативна регламентация няма как да имаме основания за оспорване. Единният общ подход би осигурил ефективни инструменти за справянето с този проблем, коментира министърът и напомни че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер лично се е ангажирал с намиране на решение. Темата продължава, тя не е затворена, допълни Порожанов.