Министър Кралев присъства на откриването на финалния турнир на Детска шампионска купа "Лукойл"

Тази година етапите на турнира са посветени на Купата на конфедерациите

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на тържественото откриване на финалния турнир от петото издание на Детската шампионска купа „Лукойл“ (8-10 септември) на стадион „Виваком Арена Георги Аспарухов“. В него участват детските отбори на "Цървена звезда", "Бешикташ", "Бенфика", "ПАОК", "Рубин" Казан и "Левски" София. Финалната фаза на турнира се провежда в България за първи път, а лозунгът на турнира е "Играем срещу расизма".

"Благодаря на "Лукойл" за огромната социална ангажираност, която демонстрира с организирането на този турнир и за това, че избра София за провеждането на финалната фаза. Това е правилният път - да учим нашите деца и спортисти на толерантност", каза министър Красен Кралев. Официални приветствия отправиха и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

Сред официалните гости бяха също президентът на ПФК „Левски“ Спас Русев, президентът на Спортен клуб „Лукойл“ Владимир Золотухин, спортният директор на ПФК „Левски“ Даниел Боримиров.

Тази година етапите на турнира са посветени на Купата на конфедерациите, която бе проведена в Русия. От април до юни мачовете от предварителните кръгове се играеха в градовете домакини на турнира за Купата на Конфедерациите.

Детската шампионска купа „Лукойл“ е учредена през 2013 г. и първоначално обхваща страните, в които нефтената компания развива своята дейност. От 2014 г. идеологически партньор на проекта става Европейската мрежа за борба с дискриминацията във футбола FARE. Основните задачи са укрепване на дружеските връзки между националните организации и клубовете от различни страни и превенция на дискриминацията по расов, национален и езиков признак. Лозунгът на Детска шампионска купа „Лукойл“ гласи: „Играем против расизма“.

За пет години проектът обедини над 4000 млади футболисти (12 год.) от 40 държави. Глобален посланик на проекта е Христо Стоичков, а посланици са футболни звезди от цял свят, сред които Димитър Бербатов, Емил Костадинов, Ивелин Попов, Владимир Шмицер, Бранислав Иванович, Миодраг Белодедичи, Уесли Снайдер, Куинси Промес, Алексей Смертин, Горан Пандев и др.