ЧЕЗ: Строителни фирми оставиха 4 столични квартала без ток

Екипи на ЧЕЗ са предоставили електрозахранване по резервна схема

Строителни фирми оставиха 4 столични квартала без ток. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. Несъгласувани изкопни дейности повредиха кабел средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, в 11.00 ч. тази сутрин в столицата. В резултат без електрозахранване за час в почивния ден останаха 2436 домакинства и стопански клиенти в ж.к. "Борово", ж.к. "Красно село" и кв. "Манастирски ливади". 15 минути по-късно друг кабел на компанията беше разкъсан в резултат на несъобразени изкопни дейности в кв. "Студентски град" в София. Без електрозахранване за 1 час и 10 минути останаха 925 клиенти.

Екипи на ЧЕЗ Разпределение предоставиха електрозахранване по резервна схема и при двете предизвикани аварии. Организирани са дежурни групи за възстановяване на повредите, след което ще бъде възстановена нормалната схема на електрозахранване, във връзка с което са възможни кратковременни оперативни превключвания.

ЧЕЗ Разпределение е създала методика, според която съставя констативни протоколи на фирмите, които нарушават целостта на кабели при несъобразена работа и предявява претенции за нанесени щети, но тя не дава резултат. Компанията призовава отговорните институции да защитят интересите на хората.

"ЧЕЗ разпределение полага усилия за поддържане на мрежата в постоянно изправно състояние, но прекъсванията в резултат на несъгласувани изкопни дейности и нарушаването на комфорта на хората се превърнаха ежедневие", посочват още от компанията.