МВнР с горещи линии за българи в беда, пострадали от урагана "Ирма"

Външно всички български граждани на територията на щата Флорида да пристъпят незабавно към евакуация и да изпълняват разпорежданията на местните власти

Във връзка с преминаването на урагана "Ирма" през Централна и Северна Америка Министерството на външните работи мобилизира всички свои ресурси за координация и съдействие на българските граждани в региона, съобщи пресцентърът на МвНР. Открити са горещи линии за подаване на сигнали за наши сънародници в беда.
До момента нямаме данни за пострадали български граждани или такива в ситуация на непосредствена опасност, посочват от ведомството. Под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева всички наши дипломатически мисии поддържат връзка с компетентните власти за защита на населението.
Призоваваме всички български граждани на територията на щата Флорида да пристъпят незабавно към евакуация и да изпълняват разпорежданията на местните власти включително заповедите за вечерен час в различните окръзи на щата.
Засега на дежурния телефон на посолството няма постъпили сигнали за пострадали български граждани вследствие на урагана "Ирма".
Заради нарушените комуникации и липсата на телефонни връзки българското посолство във Вашингтон призовава близките на българските граждани, които не могат да се свържат с тях, да проявят търпение. Към посолството на Република България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 202-387-5770, заявява министерството.
По данни на нидерландските власти в момента активността на урагана Ирма над остров Сент Мартен продължава. Комуникациите с острова са прекъснати. Нидерландски военни части и полицейски подразделения са пристигнали на острова и заедно с местната администрация полагат усилия за осигуряване на сигурността на намиращите се на нидерландската част от острова хора и за възстановяване на основната инфраструктура. На остров Сент Мартен са създадени девет временни убежища.
По последна информация ураганът Хосе няма да мине през острова. След преминаването на урагана Ирма ще бъде започната евакуацията на чуждите граждани, намиращи се на територията на острова. В момента по информация на външното министерство на Кралство Нидерландия тя е невъзможна. Допълнителна информация за евентуална евакуация ще има в понеделник.
До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани на остров Сент Мартен. Посолството ни в Кралство Нидерландия е в постоянен контакт с Националния координационен център и ще информира своевременно за всяка нова информация. Ситуационният център в МВнР поддържа връзка с роднините на българските граждани, намиращи се на острова.

Сигнали за бедстващи граждани на Карибите може да подавате на следните телефони:
* Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен): +31 657448073
* Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90
* Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49
* Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).
В Централното управление на МВнР дирекция "Ситуационен център" поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56.