Меркел: Германия да поеме роля в потенциални преговори със Северна Корея

Утре Меркел възнамерява да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин

Германският канцлер Ангела Меркел предлага Берлин да участва в потенциални международни преговори за слагане край на севернокорейската ядрена и ракетна програма според нейно интервю за днешния брой на вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", предаде ДПА.
"Ако е необходимо нашето участие в преговори, веднага ще кажа Да", казва Меркел пред вестника.
Тя споменава преговорите в многостранен формат, които доведоха до споразумението за иранската ядрена програма. Тогава те бяха водени от САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.
Меркел окачествява тези преговори като "дълъг, но важен период на дипломация", завършил "по добър начин".
Тя казва още, че смята за възможни преговори в подобен формат и за конфликта около севернокорейската ядрена програма.
По думите й Европа и особено Германия трябва да са готови да вземат дейно участие.
Според вестника през последните дни Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон, американския Доналд Тръмп, китайския Си Цзинпин, южнокорейския Мун Дже-ин и японския премиер Шиндзо Абе.
Както се твърди, тя се е обявила за засилване на натиска върху Северна Корея чрез затягане на санкциите с цел Пхенян да бъде накаран да седне на масата за преговори.
"Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" посочва, че утре Меркел възнамерява да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Той е против подлагането на Северна Корея на по-голям натиск в този момент.