Съветът за сигурност на ООН одобри нови санкции срещу Северна Корея

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея. Мерките идват в отговор на шестия и най-мощен ядрен опит на Пхенян, предаде БНТ.

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун. Идеята за по-строги санкции беше лансирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат.

Също така се ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца. Ограничава се и износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно. Въпреки санкциите американският посланик в ООН Ники Хейли, заяви че Съединените щати не желаят война.

"Не се радваме, че затягаме санкциите. Не искаме война. Севернокорейският режим все още не е прекрачил последната граница. Ако се съгласи да спре ядрената си програма, тогава може да си възвърне бъдещето. Ако Пхенян докаже това, тогава страната ще живее в мир. Светът също ще е по-мирен", обясни говорителят на САЩ в ООН, Ники Хейли.

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян. Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Северна Корея.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян. Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян - Пекин и Москва.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"