Захариева: Важно е какви ще са приоритетите на Председателството ни и как ще ги защитим

Политика

12-09-2017, 10:16

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани СтояновИска ми се да изместим фокуса от организацията, сигурността и ремонтите. Важно е в каква сграда ще ги посрещнем, но по-важно е как ще организираме съветите, какви ще са приоритетите и как ще ги защитим. Това каза вицепремиерът и външнен минист

Всичко от Автора

Още по Темата:

Захариева: Наша цел е страните от Западните Балкани да бъдат членове на ЕС

Павлова: На Европа й е нужно да бъде единна и обединена

Захариева: България ще продължи да подкрепя Грузия в нейния европейски път

Разбира се, че ще бъдем готови за Председателството, има няколко технически неща по сградите, но това е много малка част

Иска ми се да изместим фокуса от организацията, сигурността и ремонтите. Важно е в каква сграда ще ги посрещнем, но по-важно е как ще организираме съветите, какви ще са приоритетите и как ще ги защитим. Това каза вицепремиерът и външнен министър Екатерина Захариева по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година в предаването „Европа сутрин“ по телевизия Европа.

„Разбира се, че ще бъдем готови за Председателството, има няколко технически неща по сградите, но това е много малка част. По-важно е съдържанието“, коментира тя.

„Един от основните външнополитически приоритети на нашето Председателство са Западните Балкани. През шестте месеца на Председателството ще сме много фокусирани върху тази тема, но външната политика на България е много по-дългосрочна“, обясни Екатерина Захариева.

„Твърдо вярваме, че няма как, ако регионът ни е нестабилен и съседите ни не са демократични, сигурни и стабилни, няма как и България да се чувства добре“, заяви вицепремиерът.

„Председателството дава шанс на държавата да се представи в международен план, да представи приоритетите си, които трябва да съответстват на тези на ЕС, и да покаже, че може да води преговори“, коментира Екатерина Захариева.

„Един от петте приоритета на Европейската служба за външна политика, поставен от Федерика Могерини, беше Балкани. Мисля, че това се случва за първи път от 11-12 години. Това показва активността на българската външна политика“, заяви тя.

„За първи път българският премиер беше поканен на Берлинския процес лично, на ниво премиер. Това е много важно, можеш да бъдеш поканен като наблюдател на ниво посланик, външен министър, но на ниво премиер е голямо признание за България и премиера“, каза още Екатерина Захариева.