В Казанлък бе посрещнат 33-ят контингент от Въоръжените сили на България

Част от мисията на НАТО „Решителна подкрепа”

На тържествена церемония на площад „Севтополис“ в Казанлък бе посрещнат 33-ят контингент от Въоръжените сили на Република България, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа”  в Афганистан. След извършена ротация 108 български военнослужещи в мисията „Решителна подкрепа”, се завърнаха в България на 6 септември, т.г.

Те бяха приветствани от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов: „За много хора участието в тези мисии е рутинна задача, но всеки един контингент е едно бойно изпитание за военнослужещите от въоръжените ни сили. Да се носи службата, да се изпълняват задачите, да се издига името и авторитета на въоръжените ни сили и на България в многонационална среда се изисква мъжество, професионализъм, силна воля и всички тези качества вие ги проявихте.“, отчете зам.-министър Запрянов заслугите на българското участие в мисията на НАТО.

„За мен е чест да ви посрещна в Казанлък, като наследници на една от най-великите армии в света – българската. Армията, която не е допуснала да бъде пленено нито едно нейно знаме, армията на която вие продължавате традициите.“, поздрави завърналите се военни Областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Приветствие поднесе и заместник-кметът на община Казанлък Михаил Михайлов. От името на 33-я контингент отговор произнесе командирът на контингента полковник Христо Атанасов.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени полковник Христо Атанасов и участващи военнослужещи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомгане в Афганистан „ Решителна подкрепа“.

Казанлъшки свещеници отслужиха Водосвет за здраве и благоденствие.

33-ият контингент, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” бе изпратен за Афганистан от Казанлък на 28 февруари тази година. Той бе сформиран от 108 военнослужещи, от които 8 жени, бе подготвен и сертифициран в 61 Механизирана бригада в Казанлък.

По време на 6-месечната си мисия, българските военнослужещи в 33-ия контингент са провели 1293 денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на контролно-пропускателния пункт, тактическите и съвместните оперативни центрове, 1074 механизирани патрули, 58 срещи по съветване и подпомагане на афганистански формирования.