Борисов поиска разговор с Порошенко за българите в Украйна

Украинският парламент прие закон, който ограничава правото на етническите малцинства да имат достъп до образование на техния майчин език

На заседанието си в сряда, по предложение на Красимир Каракачанов, Министерски съвет обсъди темата с приетия от украинския парламент закон за образованието, който ограничава правото на етническите малцинства да имат достъп до образование на техния майчин език.
Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов докладва пред премиера и министрите за проблемите на българското малцинство в Украйна, които поражда приемането на този закон. Той гласи, че образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност там, заяви Каракачанов и призова българското правителство да вземе необходимите мерки. Той посочи, че с приемането на този документ Украйна накърнява правата на българите там, което е в разрез с политиката на подкрепа към тази държава от българска страна.
Трябва да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения, завърши изложението си на заседанието на МС Каракачанов.
По въпроса докладва вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и обяснени, че законът засята не само България, но и други държави, с които се водят разговори за единодействие.
Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат проведени разговори по темата между българския и украинския външен министър, както и между министрите на образованието. Лично той ще поиска разговор с украинския президент Петро Порошенко в петък.
Същевременно в писмо до министъра на външните работи Екатерина Захариева евродепутатът Ангел Джамбазки настоява за спешна реакция.
Евродепутатът от ВМРО напомня, че част от този закон противоречи на ангажимента, който Украйна е поела към ЕС и е в разрез с различни европейски регулации. В писмото си Джамбазки пише: „Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, смятам, че България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз“.