Боил Банов: Децата трябва да вярват в себе си, от тях зависи успеха на родината ни

Министър Банов отправи пожелание за успешна година на всички в училищата по изкуствата и по културата

Министърът на културата Боил Банов поздрави учениците за първия учебен ден и им пожела да бъдат по уверени в себе си. „Децата трябва да вярват в себе си и в своите преподаватели и да знаят, че от техния успех зависи и този на родината ни”, заяви министър Банов след откриването на новата учебна година в Националния учебен комплекс по култура (НУКК) с лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня.

Сред официалните гости на събитието бяха и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов, Димитър Томов, Огнян Герджиков, дипломати от Посолството на Италия у нас и др.

Директорката на учебното заведение Величка Велянова съобщи за реализацията на учениците, като 24-ма от последния завършил випуск са записани в български висши учебни заведения, а останалите – в чужбина. Велянова благодари на Министерството на културата, на училищното настоятелство, което също е направило много за подобряване на материалната база на училището, както и на родителите – дарители.Тази учебна година НУКК започва с почти хиляда деца, посочиха от пресцентъра на министерството.

„Когато ние бяхме деца, можехме само да мечтаем за подобно училище. Днес аз съм щастлив, че под егидата на Министерството на културата имаме 23 училища, в които се учат младите и способните таланти на България. Неслучайно напливът тук е голям“, подчерта Вежди Рашидов.

Министър Банов отправи пожелание за успешна година на всички в училищата по изкуствата и по културата. „Със своя талант и трудолюбие днес вие полагате основите, за да изградите утрешния ден на българското изкуство и култура“, завърши той.