700 от кметовете на Каталуния се събраха в Барселона в подкрепа на референдума

Над 700 от кметовете на Каталуния се събраха в Барселона в подкрепа на референдума за независимост

Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в Барселона, за да изразят решителността си да организират референдум за независимост на тази испанска област, въпреки че Констутиционният съд замрази процедурата докато разглежда иск на централното правителство, предаде Франс прес.
Въпреки съдебната забрана над две трети от каталунските кметове вече заявиха, че ще предоставят общински помещения за насрочения за 1 октомври вот.
В сряда главната прокуратура на Испания нареди на прокурорите в Каталуния да изпратят призовки на кметовете, които смятат да съдействат за "организирането на това незаконно гласуване" и да им повдигнат обвинения. Ако кметовете не се явят на призовката, те може да бъдат арестувани.
В демонстрацията участваха и шефът на каталунското правителство Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау, отбелязва Асошиейтед прес.
В петък премиерът Мариано Рахой заяви по адрес на сепаратистите: Не подценявайте силата на испанската демокрация. Правовата държава работи."
На това Пучдемон отвърна днес: "Не подценявайте силата на каталунския народ."
Сепаратистите разполагат с мнозинство в регионалния парламент на Каталуния от 2015 г., но каталунците са силно разделени по въпроса за независимостта, отбелязва Франс прес.
На регионалните избори от 2015 г. сепаратистите получиха 47,6 процента от гласовете, а партиите, които искат Каталуния да остане в Испания - 51,28 процента.
Затова пък мнозинството жители на Каталуния искат да могат да изразят мнението си за бъдещето на областта чрез референдум.
Лявата кметица на Барселона, град с население 1,6 милион души, където сепаратистите са малцинство, изрази днес солидарността си с подкрепящите референдума кметове, като ги прие в кметството на града.
Ада Колау и кметството на Барселона избягват да се месят пряко в организацията на референдума, но тази седмица обявиха, че барселонците ще могат да гласуват на 1 октомври, без да обяснят как. Пучдемон впоследствие обяви, че е постигнал споразумение с градските власти на Барселона.