Граждански искове за над 200 млн. лв. допусна съдът по делото "Сарафово"

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга до летището в Бургас

Граждански искове за рекордната сума за над 200 млн. лв. от името на близо 50 пострадали допусна съдът по делото за терористичния акт на Летище-Бургас, съобщава БНТ. На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга до летището в Бургас. Загинаха петима туристи и българският шофьор на автобуса.
Подсъдими по делото, задочно, са Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство.
Една година, след като беше насрочено първото заседание, Специализираният съд успя да призове редовно всички пострадали и роднини на загиналите в Израел. Въпреки това се очаква делото да бъде отложено, заради отсъствие на адвокати.
Израелските граждани, както и роднините на загиналия шофьор Мустафа Кьосов, бяха приети и като частни обвинители по делото. Съдът не допусна предявяването на финансови претенции към Военното крило на Хизбулла, каквито имаше от част от пострадалите. Мотивът е, че в обвинителния акт няма факти, които да сочат, че двамата подсъдими са действали по поръчка на ливанската шиитска групировка.