"Големите на XX век", художникът и благотворителността - три в едно с инициали Вале

Първата изложба на добруджанеца, пиарът Валентин Кардамски

Валентин Кардамски е пиар в централата на БСП, преди това в кабинета на президента на ПЕС, а още по-преди репортер и водещ на политически предавания в медиите. Но той е и изключително вглъбен в човешката душа художник, като си е намерил начина да я изразява в цветове. За публиката на Канал 3 той вече е познат, защото преди месеци ви разказахме за неговия художнически талант, останал скрит за мнозина, но избликнал в портретите на Големите.

От тогава, когато ви показахме портрета на Царя и на Станишев, до сега мина година, но Вальо или Vale, както се подписва на платната си, продължи с упорство да търси отмора от политическия пиар над платното и да множи лицата, погледите, цвета на душите на онези, от които се възхищава или най-малкото е заинтригуван, за да ги увековечи така, както ги вижда той.

Колега и приятел на повечето парламентарни репортери, Вальо събра не само тях, но и някои от лицата от платната в Клуба на народния представител за първата си самостоятелна изложба. Симеон Сакскобургготски се извини заради далечно пътуване в Китай, планирано отдавна, но лидерът на ПЕС Сергей Станишев уважи бившия си пиар и автор на портрета, който получи преди време за рождения си ден.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък дойде специално, за да открие изложбата на Вальо и заради спомена за стария им тандем - от времето, когато оглавяваше пресцентъра на "Позитано" 20, а художникът й беше дясна ръка. Изложбата почетоха още омбудсманът Мая Манолова, депутати, светски личности, журналисти. А всеки в парламентарното кафе вероятно се е чувствал прекалено малък под погледа на Невена Коканова, Лили Иванова, Радой Ралин, Стоянка Мутафова, Крикор Азарян, дядо Добри, баба Ванга и много други, събрани на едно място. Редом до творците бяха и политиците - Борис Трети, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Жельо Желев, Сергей Станишев, Николай Добрев...

"Имаше нещо в твоята покана, което си заслужава всички ние да помним - "да забравим тези образи,  означава да изтрием себе си", обърна се Йотова към Кардамски по време на откриването. Вицепрезидентът призна, че това за нея е голям сантимент.

"До тези имена сигурно ще се наредят много други. Делото им и времето решават това", убеден е художникът за лицата от портретите.

Валентин Кардамски възнамерява с част от събраните средства от картините да подкрепи талантливи деца от социални домове, а едно от платната вече ще краси кабинета на президента, друго ще откупят депутатите от БСП.

Източник:kanal3.bg