Тържествено Пловдив отбеляза 109-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България

Мисия Пловдив

22-09-2017, 15:04

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ден след като обявява Независимостта цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив

С полагане на венци и цветя на колоната на площад „22 септември“ десетки граждани почетоха Независимостта на България.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-кметовете Розалин Петков и Златин Велев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-областният управител Димитър Керин, общински съветници и кметове на райони също присъстваха на тържествения ритуал.

„Преди 109 години Пловдив посреща своя цар, а не княз. Тази дата е коронация на нашите усилия, тъй като оттук насетне започва българската епопея и българският народ започва да живее със самочувствие на свободен и независим“, заяви в своето слово историкът доц. Симеон Кацаров.

В церемонията участваха Духов оркестър – Пловдив и Комитет „Родолюбие“.

Преди това през деня в най-стария пловдивски християнски храм „Св. Неделя”, бе отслужен молебен, организиран от ДЦ „Център Петко Каравелов“.

Поднесени бяха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, където кметът на район „Централен“ Георги Стаменов произнесе слово за делото и подвига на министър-председателя, оставил името си в историята на България с написването на манифеста на Независимостта.

Възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад „Централен“ в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България, беше организирана от Комитет „Родолюбие“.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година, Българска държава става пълноправен член на европейското семейство.

Ден след като обявява Независимостта цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.