Китай: Има голям потенциал в сътрудничеството ни с България в сферата на културата

Убеден съм, че контактите между нашите две културни министерства трябва да се засилят

Добрите традиции и работа с Китай в сферата на културното сътрудничество продължават. Около това се обединиха министърът на културата на Китай Луо Шуган и зам.-министърът на културата на България Амелия Гешева по време на работна среща, проведена малко преди да бъде даден официален старт на Третия форум за културно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Ханджоу, Китай, предаде пресцентърът на Министерството на културата.

„Виждам голям потенциал в сътрудничеството между България и Китай в сферата на културата“, заяви по време на срещата министърът на културата на Китай Луо Шуган. „Убеден съм, че контактите между нашите две културни министерства трябва да се засилят, а съвместната ни работа в областта на изкуствата - театър, изобразителни изкуства, нематериалното културно наследство, както и културния туризъм, трябва да бъде изведена на едно по-високо ниво”, добави той. По думите му добрите връзки между двете държави ще дадат възможност на гражданите на нашите две стани да пътуват спокойно и да се наслаждават на културата и изкуството.

„В лицето на г-н Шуган виждам един истински приятел на България. Вярвам, че министрите на културата са душата на всяка държава и успяват да разговарят на езика на културата, който е универсален”, посочи зам.-министър Гешева и отправи покана към китайския министър на културата да посети България по време на Културната програма, свързана с честването на Китайската Нова година в София през февруари 2018 г.

В срещата взе участие и посланикът на България в Китай Григор Порожанов. „Тази година имахме богат афиш от посещения на български състави и творци в Китай“, посочи той. Представленията бяха посрещнати с голям интерес от китайската публика. Надявам се да успеем да представим в България новото поколение китайски творци”, каза посланик Порожанов.

Тема на разговорите бяха и културното сътрудничество между двете страни, изграждането на китайски културен център в България и на български културен център в Китай, предстоящото ни Председателство на Съвета на ЕС, проектът „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, както и бъдещи съвместни проекти в сферата на изкуството и културата, идеята за създаване на международен театрален съюз.