Средствата за ремонт на къщата-музей "Адриана Будевска" са одобрени от Министерството на културата

По проект на Историческия музей в Добрич

Проект на Регионалния исторически музей в Добрич за ремонт на къщата-музей "Адриана Будевска" е одобрен за финансиране от Министерството на културата, съобщи директорът на музея Добри Добрев. Предвиденото финансиране е 64 000 лв. По-рано от бюджета на община Добрич бяха осигурени средства за проектиране.
Идеята на музейните работници е ремонтът да приключи до декември 2018 г., когато ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на Адриана Будевска, обясни д-р Кремена Митева - главен уредник на дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич. Къщата-музей в Добрич е родна къща на голямата българска драматична артистка, един от създателите на националния ни театър. Тук тя прекарва детските си години до 1889 г. В задния двор на бащината къща малката Адриана събира съседските деца и им представя "Спящата красавица", "Многострадална Геновева" и други "спектакли", съобщава БТА.
Почти 40 години обаче къщата-музей не е реставрирана и ремонтирана. Поради изключително лошото й състояние през последните години експозицията е "евакуирана", а музейният обект не се посещава и в него не се организират културни събития, тъй като съществуват реални рискове за живота и здравето на посетителите, обясниха музейните работници.
Целта на проекта е реконструиране по автентични данни и адаптиране за различни творчески дейности на къщата-музей. Амбицията на музейните работници е тя да се превърне в "лаборатория" за креативни проекти, в общодостъпно творческо пространство, ориентирано най-вече към потребностите на децата и младите хора. Ще се възстанови експозицията за живота и сценичните превъплъщения на актрисата, а една от стаите ще се адаптира за учебен музей; в двора ще се правят изложби, пленери и други артизяви.