Отбелязваме 77-та годишнина от Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на родината

Проведено бе тържествено заседание на общинския съвет в Добрич

Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през 1940-а е второто българско Съединение, заяви на тържествено заседание на общинския съвет в Добрич неговият председател Иво Пенчев по повод 77-ата годишнина от освобождението на града от румънска окупация. Двайсет и пети септември, когато българските войски предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, навлизат в Добрич, е паметен ден за добруджанци и възгласите "Да живее целокупна България" отново оживяват, добави председателят на общинския съвет.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи в словото си на тържественото заседание историческата значимост на подписания на 7 септември 1940 година Крайовски договор, с който след десетилетия на страдания за българското население Добрич се възвръща в пределите на родината.
Пазете Златна Добруджа, заръчва президентът Румен Радев на гражданите на Добрич в приветствен адрес за празника. С пожелания Добрич да се развива като съвременна община - част от просперираща България, в приветствени адреси се обръщат и премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Димитър Главчев, съобщава БТА.
За празничния ден в Регионалния исторически музей е подредена изложба "За свободата на Добруджа", посветена на 100-годишнината от смъртта на предводителя на българската конница генерал Иван Колев и на 140-годишнината от рождението на генерала от артилерията Георги Попов. Празникът ще завърши с концерт "Здравей, Добрич" и с илюминации на централния площад "Свобода".