Министър Кралев в Стара Загора: Ще има нови програми за детски спорт

Над 100 деца участваха в проявите от Европейската седмица на спорта в Стара Загора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в Стара Загора. На церемонията присъстваха още зам.-кметът на града и посланик на Европейската седмица на спорта Красимира Чахова, народният представител Радостин Танев и общинският съветник Динко Михайлов.
„За втори път в рамките на няколко дни съм в европейския град на спорта Стара Загора. Вие заслужавате тази титла, защото Вашият град е един от най-спортните в България. Благодаря на родителите и учителите, които възпитават децата на Стара Загора в любов към спорта. Важно е всеки от Вас да практикува любимото си спортно занимание. Някои може би ще станат професионални спортисти, а на останалите тази любов ще им остане за цял живот. Забавлявайте се и никога не забравяйте, че времето, отделено за спорт ще ви се връща многократно през годините. Защото така развивате характера си и ставате силни личности, които ще бъдат полезни на нашето общество“, обърна се към участниците в спортния празник Кралев.
В спортните занимания се включи и 75-годишната баба Марина, която съобщи на министъра, че спортува всеки ден.
По време на посещението си в Стара Загора Кралев заяви още, че ММС ще продължи политиката си за създаване на нови и развиване на съществуващите програми за детски спорт.
„През минала година беше началото на програмата „Децата и бадминтона“, която финансирахме с над 50 000 лв. и закупихме пособия за този спорт, които бяха раздадени в училищата. По минала година беше „Тенисът-спорт за всички“. Преговаряме с отделните федерации какви програми да направим през 2018 г. Много ми се иска да направим сериозна програма с един от най-българските спортове – волейбола. За това се търсят допълнителни средства, разговаря се и със спонсори, които да се включат. Волейболът е единственият колективен спорт, който се радва на толкова голяма популярност и има сериозни успехи. Жените ни се представят блестящо на Европейското първенство в Азербайджан и Грузия. Девойките до 23 години станаха трети на Световно първенство. Мъжете ни са традиционно силни. Мисля, че през следващите години трябва да обърнем внимание на този спорт и в училищата“, каза Кралев.
Министърът допълни, че се мисли за разширяване и на изключително успешната Програма за развитие на детско-юношеския футбол, в която да се включат и отборите от втора дивизия, които разполагат със силни школи.
„Благодаря на г-н Кралев за това, че днес е сред нас и за това, че бях избрана за едно от лицата на тазгодишната кампания #БъдиАктивен - Европейската седмица на спорта. Надявам се днес наистина не само да спортуваме, но и да се забавляваме. Знаете, че спортът ражда много добри приятелства, които остават за дълго“, заяви заместник-кметът на Стара Загора и многократен медалист от състезания по лека атлетика за ветерани Красимира Чахова.
Събитията в Стара Загора започнаха със спортни демонстрации на ученици, а жителите и гостите на града имаха възможност да вземат участие в различни видове спорт  - футбол, стрийт баскетбол, волейбол, тенис на корт, щафетни игри и дърпане на въже.
Eвропейската седмица на спорта #BeActive се провежда от 23 до 30 септември и е инициатива на Европейската комисия. Координатор на кампанията за България е Министерството на младежта и спорта, а основните събития се провеждат в 9 български града, партньори на проекта. През уикенда в София се състоя спортно изложение "Избери спорт #Бъди Активен!", със спортна панорама беше отбелязана инициативата в Благоевград. Във Велико Търново бяха организирани състезания и занимания по художествена гимнастика, борба, лека атлетика, а във Враца се проведоха лекоатлетическа щафета и минимаратон, както и демонстрации по смесени бойни изкуства и турнир по волейбол за смесени отбори. Предстоят множество спортни събития в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Русе и Варна. Проектът е съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.