Старият дъб в Тервел е сред финалистите в конкурса "Дърво с корен"

От общината призовават всички, които са усетили силата на дъба-дълголетник, да подкрепят кандидатурата му

Старият дъб в Тервел, който е на повече от 400 години, е сред финалистите в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност", съобщават от кметската управа.
Величественият силует на дървото-ветеран се извисява на градския площад и е обозначено като природна забележителност. Най-старият "жител" на Тервел - единственото оцеляло дърво от някогашна гора, е свидетел на исторически събития. На 2 септември 1916 година Първа конна дивизия, предвождана от генерал-лейтенант Иван Колев, води битка за освобождението на Тервел от румънска окупация.
Дядо Радичко Куманов от тервелското село Войниково първи прославя в песен Старият дъб, който е описван и в художествени творби. Дървото, превърнало се в символ на Тервел, е номинирано за конкурса от ученици в средното училище "Йордан Йовков".
От общината призовават всички, които са усетили силата на дъба-дълголетник, да подкрепят кандидатурата му за Дърво с корен. С гласуването до 31 октомври ще бъде избрано дървото, което ще представи България в европейски екоконкурс, посочват от общината.