Л. Павлова: Председателството на Европа ще бъде не само българско, но и балканско

Западните Балкани са тема, която трябва да се обсъди малко повече

Искаме председателството ни на Съвета на ЕС да бъде не само българско, а и балканско. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на Международна конференция на почетните консули в подкрепа на председателството.

„Длъжни сме и го имаме като нагласа, воля и желание да дадем необходимата подкрепа на нашите партньорски държави по пътя на европейското членство“, каза Павлова.

Тя поясни, че не биха могли да очертаят конкретна дата за членство на тези страни. По думите й идеята е страната ни да поеме ангажимента да им даде ясната перспектива и ясен план за действие. Министър Павлова допълни, че българските приоритети, пречупени през общоевропейски дневен ред са в няколко ключови послания.

„Ние правихме много дискусии, дебати, фокус групи, разбира се, ще се радвам да чуя и вашето мнение, тъй като ние сме в етап на обсъждане и представяне на нашите приоритети“, обърна се Павлова към консулите и поясни, че декември месец ще има окончателен вариант на целите на българското председателство. „ България няма как да очертае една единствена тема. Ние казваме, че имаме три основни послания. Зад всяко едно стоят няколко на брой ключови важни приоритети, за които искаме да работим и да отстояваме“, допълни министър Павлова.

Ще работим за отпадането на роуминг таксите за Западните Балкани, както е за държавите-членки от ЕС, заяви министърът на Българското председателство. „Много специфичен, много конкретен приоритет за Западните Балкани – това е свързаността“, допълни Павлова и поясни, че свързаността ще е в няколко направления – транспортна, енергийна свързаност и работата по отпадане на роуминг таксите.

„Това ще е нещо, което ще могат да усетят като Европа, като европейска солидарност“, коментира министър Павлова.

"Западните Балкани са тема, която трябва да се обсъди малко повече. В София ще се проведе среща на върха на ЕС, на която ще се обсъди този въпрос. Именно по време на председателството очаквам заключенията на Съвета за етапа на готовността на всяка от страните от Западните Балкани“, заяви Лиляна Павлова.

Амбициозната задача е да се направи анализ държава по държава за Западните Балкани и за всяка да се даде един честен, но реалистичен план, кои са стъпките и възможностите по пътя на членството в ЕС, коментира министърът на българското председателство.

Като друг приоритет за Западните Балкани министър Павлова посочи сигурността. „Започваме още октомври“, каза тя и уточни, че първата среща ще е в областта на правосъдието. По думите й тя ще се проведе в София на 26 и 27 октомври тази година съвместно с Естонско председателство.