1000 лева глоба за мъж, управлявал нерегистриран мотопед

Нарушението било засечено в ранните часове на 11 юли т.г. в Тервел

Окръжният съд в Добрич потвърди изцяло решение на Тервелския районен съд, с което 66-годишният Сали М. от село Божан е бил глобен с 1000 лева за управление на нерегистриран мотопед. Нарушението било засечено в ранните часове на 11 юли т.г. в Тервел от полицейски служители, които спрели за проверка водач на мотопед без задължителни регистрационни табели. Установено било, че липсват данни за регистрацията на мотопеда на територията на България, а също, че 66-годишният водач не притежава удостоверение за правоспособност за управление на процесното МПС. Впоследствие мъжът представил пред полицейските служители документите на мотопеда и правното основание за неговото придобиване - писмен договор за покупко-продажба. Той обяснил, че решил да ползва превозното средство, тъй като имал заболяване, което затруднявало движението му.

При разглеждане на делото в първоинстанционния съд обвиняемият е бил освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление и му е било наложено административно наказание „глоба” в размер на 1000 лева. Мъжът обжалваше пред Окръжния съд това наказание с искане то да бъде отменено.

След преценка на изложените в жалбата обстоятелства и събраните по делото доказателства, окръжните магистрати намериха, че обжалваният съдебен акт е правилен и законосъобразен, което налага неговото потвърждаване. Според Окръжния съд причините за извършване на деянието безспорно следва да се търсят в незачитане от страна на обвиняемия на установения в страната правов ред и в частност - правилата за движение по пътищата. Съдът счете, че определеното наказанието е справедливо и е в състояние да способства за поправяне и превъзпитаване на мъжа към спазване на законите, да въздейства предупредително върху него и върху другите членове на обществото.

Решението на Окръжния съд е окончателно.