„Нощта на изкуствата 2017“ в Стара Загора е посветена на природата

12-то издание

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова и директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев откриха 12-то издание на „Нощ на изкуствата“ в Стара Загора. Проявата започна с изпълнение на клуба за български народни танци „Тракийци“.
„Тази година „Нощта“ е посветена на природата- тази природа, която ни храни, която ни заобикаля, в която живеем. Трябва да я пазим, да я съхраним за следващите поколения. Наистина важна тема за всички нас“, заяви Калчев.
Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави любителите на изкуството и гостите на града, като припомни че това е един от дните, наситен с инициативи, преди Празника на града – 5 октомври. „В съзвучие с европейските практики откриваме поредната „Нощ на изкуствата“. Всички културни нистутции са подготвили многостранна и разнообразна програма, с повече от 60 събития предназначени специално за вас“, обърна се към множеството Сотирова. Малко по-късно тя откри в залата на Регионална библиотека „З. Княжески“ изложба с фотографии на българските антарктици, в присъствието на проф.Христо Пимпирев и представители на Българския антарктически институт.
Изключително богат тази година е афишът на „Нощта на изкуствата“ в Стара Загора. В различни културни локации на града се провеждат много и различни изложби, експозиции, представления, концерти и др.
До късно през нощта за безплатни посещения са отворени вратите на музеи, галерии, опера, библиотеките и др. Музика, танци, изложби, срещи с творци продължават до малките часове. Откриването е от 19.00 ч. пред сградата на Регионалния исторически музей.
Тази година организаторите от Община Стара Загора канят и на вълнуващо пътешествие с "Музика на живо", която се реализира за 4-та поредна година в рамките на нощта. В различни старозагорски заведения се изпълнява качествена музика на живо като на всяко отделно място звучи идентичен музикален стил. Идеята е, хората тръгнали на културно пътешествие в града, сами да изберат своята дестинация и концерт. Повече от 4 часа музика очаква старозагорската публика. Концертите започват в 8 вечерта и приключват след 12 полунощ.