Над 100 надгробни кръста във военното гробище-музей в Добрич ще бъдат подменени

По програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" - 2014-2020 година

Повече от 100 надгробни кръста във военното гробище-музей в Добрич, които са изпочупени, ще бъдат подменени и в парка ще бъде изграден кът за тържествени церемонии. Благоустройствените работи са част от проект, който ползва финансов ресурс от 1 869 000 евро по Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" - 2014-2020 година, съобщи ръководителят на проекта Надежда Иванова от Регионалния исторически музей, цитирана от БТА.
По думите й предстои да бъде реновирана и Алеята на знамената в гробищния парк, който е най-големият в страната от времето на Първата световна война. С очакваната промяна в статута на военното гробище, за което са направени постъпки да бъде обявено за недвижима културна ценност от национално значение, ще стане възможно поставянето на още 600 надгробни кръста на могили, които сега не са обозначени, посочи Надежда Иванова. Гробищният парк - вечен дом на повече от 3000 воини - врагове и съратници от шест национални армии и четири вероизповедания, се смята за уникален.
Проектът, в който Регионалният исторически музей си партнира с още тринайсет организации от девет държави, популяризира уроците от Първата световна война. В рамките на инициативата на 3 октомври в дома-паметник "Йордан Йовков" Добрич ще се състои студентска конференция за културното наследство от Първата световна война. Студентите ще напишат послания за мир върху бели лястовици, направени от хартия, а театрална трупа ще представи спектакъл по военни разкази на Йордан Йовков, информираха от музея.