Е. Захариева: Да се гордеем с приноса на България към европейската правна система

Тази година отбелязваме не само нашите първи 10 години в ЕС, но и 60 години от подписването на Римския договор

Не забравяйте, че българската правна мисъл стои в основата на редица европейски инициативи – България например бе една от трите държави, инициирали общата европейска прокуратура. Така че нека имаме полагаемото ни се самочувствие и набележим как ние можем да допринесем към общата европейска правна система. С тези думи заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в конференцията „Прилагане на правото на ЕС в България в периода 2007-2017 година”, която се проведе в София, предаде пресслужбата на МВнР.

Събитието бе организирано от Висшия адвокатски съвет и Българската асоциация за европейско право по повод 10-ата годишнина от членството на България в ЕС. Негов гост бе председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс.

„Тази година отбелязваме не само нашите първи 10 години в ЕС, но и 60 години от подписването на Римския договор. Нека си припомним какъв път извървяхме от Рим до Лисабон, от мечтата на малцина до бъдещето на мнозина”, каза министър Захариева. „Искам ми се да си спомним, че това не е просто съюз за стомана, за фондове, за бюрокрация, а за мир, право и основни свободи. Това е най-демократичният съюз. В него върховенството на закона не отстъпва пред никой финансов интерес”, допълни тя.

По отношение бъдещето на ЕС министър Захариева изрази оптимизъм, защото „винаги след кризи Съюзът излиза по-силен”. За да се случи и сега това, България ще подкрепя промяната при взимане на решения в съюза. „Трябва да правим това заедно и обединени, защото само така ще отговорим на предизвикателствата”, допълни тя.

„Европейският съюз е всичко онова, което днес ни свързва”, я допълни и основният лектор в конференцията – председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс.

„Започвам лекцията си с едно извинение, - посочи Ленартс. – Не говоря български. Моят роден език е холандски. Аз съм фламандски белгиец. Днес обаче говоря пред вас на английски като гражданин на Европа.” Според него фактът, че всички в европейското семейство говорим като равни и се уважаваме взаимно е истинската придобивка за Европа 60 години след началото на днешния ЕС. „Затова съм особено щастлив, че днес заедно с вас празнувам 10-ата годишнина от влизането на България в Съюза”, допълни той.

Поздравителен адрес до участниците изпрати министър-председателят на България Бойко Борисов.