Вандали прегазиха пловдивски парк, ОП „Градини и паркове“ призовава за гражданска нетърпимост

Мисия Пловдив

02-10-2017, 09:25

Снимка:

ОП „Чистота“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Автомобил завил вдясно от пътя, прегазил живия плет, минал през тревата и пешеходните алеи в близост до фитнеса и детската площадка

Сериозни щети върху растителността са нанесени тази нощ в парка до МОЛ „Пловдив“, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.
Автомобил завил вдясно от пътя, прегазил живия плет, минал през тревата и пешеходните алеи в близост до фитнеса и детската площадка и оттам отново излязъл на шосето.  
Техническият ръководител Евгений Караславов вече е подал до директора рапорт за пораженията. По думите му, не минава понеделник без да се констатират щети. През нощите в почивните дни най-редовно през парка преминават коли, които унищожават растителността. Сред редовните „маршрути“ е алеята до фонтана. Около водната площ са изградени две красиви вази за цветя, но в едната не е останало и стръкче. Всичко в нея било отъпкано и сега е подготвена за есенното засаждане на двусезонни цветя.
„Паркът край МОЛ „Пловдив“ е сред най-големите нови зелени пространства, изградени в последните години, които поддържаме. Обхваща около 25 декара площ между бул. „Свобода“ и бул. „Пещерско шосе“, наоколо има много жилищни сгради и големи търговски обекти. Паркът е чист и спретнат, засадени са много дървета, храсти, тревни площи, има фонтан, пейки, фитнес и детски площадки. Грижим се за всички тези хубави неща, защото мястото се посещава от  много жители  на квартала, но се намират и злонамерени хора, които не спират да рушат“, разказа директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.    
Жестоко пречупен е близо 10-годишен чинар край пътя, който предстои да бъде изкоренен, а на негово място ще се засади ново дръвче в предстоящата есенна залесителна кампания.
Всеки понеделник се налага една от пейките да бъде върната обратно на пешеходната алея след като през уикенда неизвестни я местят другаде и около нея трупат боклуци.  
Най-големите вандалщини обаче са спрямо поливната система в парка. В августовски жеги предприятието задели средства и обнови всички повредени пръскала. Само след няколко дни кражбите и умишленото им унищожаване започна отново, а едно пръскало струва 50 лв. Тези дни от централната алея е откраднат капак на отводнителна шахта – докато бъде възстановена, за да не си счупи някой крака, временно е покрита с тротоарна плочка. Липсват също капаци върху  поливните кранове, което пък „вдъхновява“ някои посетители сами да въртят крановете както си пожелаят. Скоро бяха откраднати над 200 м капков маркуч, който почти веднага бе възстановен.  
„Много бързо компенсираме нанесените щети, но това струва ресурс, който искаме да вложим за облагородяването на други паркове и градини, както и за разширяването на зелената система в града“, коментира Стоян Алексиев.
Директорът на „Градини и паркове“ за пореден път призовава гражданите да не остават безучастни, ако станат свидетели на вандалски прояви, а веднага да сигнализират компетентните институции на тел. 112.