Прокурори проведоха среща с лекари за координация при посегателства над медици

Животът

03-10-2017, 13:15

Снимка:

Апелативна прокуратура-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Срещата се проведе във връзка със заповед на главния прокурор за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив проведоха в понеделник втора координационна среща с представители на държавни, общински и частни лечебни заведения на територията на град Пловдив и района. На нея присъстваха Чавдар Грошев, и.ф. районен прокурор на гр. Пловдив, прокурорът Пламен Георгиев, комисар Димитър Събчев, зам.директор на ОД на МВР-Пловдив и др. 
Срещата се проведе във връзка със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ. Във всяка прокуратура са определени магистрати, които ще наблюдават приоритетно казусите за насилие над медици.  По време на срещата в Пловдив бяха уточнени действия за незабавно оповестяване на служителите на МВР и прокурорите при извършени престъпления по отношение на медицински специалисти при или по повод изпълнение на служебните задължения.
Изпълняващият длъжността районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев обясни, че лекарите ще имат директна връзка по телефона с прокурор по всяко време, като делата за насилие над медицински специалисти ще се отработват в максимално кратки срокове. От екипите в болниците ще се очаква ускорено осигуряване на необходимите документи, обмен на информация и др. За координация на работата със спешните центрове в болниците в Пловдив и района са определени двама прокурори от Районна прокуратура-Пловдив.