НС прекрати процедурата за избор на състав на Комисията по досиетата

Цветанов: Трябва да се проведе обществено обсъждане по темата за Комисията по досиетата

Парламентът прекрати процедурата за избор на състав на Комисията по досиетата. „За“ проекторешението гласуваха 165 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 13, с което процедурата бе прекратена.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов заяви, че е притеснен от партийната кондиция на ГЕРБ, тъй като според него първо са бламирали лидера си Бойко Борисов, а сега – свой кандидат за Комисията по досиетата в лицето на Антон Тодоров, за когото Симов обърна внимание, че се е самоопределил като холивудско чудовище и мумия.

На това Антон Тодоров от ГЕРБ заяви, че от БСП са мумии и ги призова да се погледнат на какво приличат. Депутатите се скараха от трибуната и заради стихотворение, рецитирано от Спас Гърневски от ГЕРБ за БСП. На него от БСП реагираха с процедура по начина на водене, призоваха да не му се дава думата и напомниха, че има спешни кабинети.

В края на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към колегите си и ги призова да се отнасят с уважение към Комисията по досиетата и жертвите на комунизма. Според него е необходимо обществено обсъждане.

БСП искат Комисията по досиетата да бъде закрита. След като сме в процедура за избор по-правилното е да отменим процедурата. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за състава на Комисията по досиета.

„Със всички неправителствени организации и парламентарни групи да направим обществени обсъждания, да чуем едната и другата страна, и да вземем правилното решение“, поясни Цветанов. „Било то за законодателството, било за подбора и избора на състава“, допълни той. „Необходимо е обществено обсъждане. Трябва да се отнасяме с уважение към комисията, към жертвите на комунизма“, заяви той. „Нека да се приземим, да знаем, че сме в парламента. Да не смятаме, че всичко, което правим остава незабелязано. Да говорим по същество по докладите и темите“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ.

Относно отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев, Цветанов коментира, че не Делян Добрев, а Добри Беливанов назначава в Хасково. „Добри Беливанов е работодателят, той е назначил въпросните хора в Хасково. Да видяхте някъде атака по Беливанов, видяхте по Добрев. Защо атаката да не бъде към Беливанов, който е допуснал това да се случи“, попита той.

„Когато бях в Хасково мога да кажа, че такова емоционално заседание не съм провеждал досега. Всичко беше спонтанно и истинско“, коментира Цветан Цветанов. „Не е ли по-честно към избирателите да се отиде на предсрочни избори и тогава да се види кой е прав и кой не. Кой има електорална тежест, хората да преценят кой прави нещо за Хасково и региона“, каза още Цветанов.